Rabat

Door: BarberaJeroen

Blijf op de hoogte en volg Barbera

23 Juli 2011 | Marokko, Rabat

Vrijdag zijn we vroeg opgestaan om op tijd de trein naar Rabat te nemen. Na een treinreis van een uurtje waren we daar lekker op tijd. Een taxi wilde ons naar het hotel brengen voor 8 dirham, nog geen 70 cent dus. We dachten dat we het verkeerd begrepen hadden en dat ie ons voor 80 wilde naaien, maar nee, het bleek echt 8 te zijn! Welkom in Rabat, de hoofdstad, waar zo weinig toeristen komen dat ze je vergeten op te lichten! Rabat is veel beter onderhouden, schoon, modern, nog minder hoofddoekjes, en iedereen laat je lekker met rust, of wijst je vriendelijk de weg, zonder hiervoor een tegenprestatie te verwachten. Zelfs op de souk kun je
redelijk ongestoord kijken, en ook daar betaal je niet teveel. Ik wilde voor mezelf graag nog een theepotje kopen, maar had dat helaas in Casablanca al gedaan, alwaar ik, naar nu blijkt, uiteraard veel te veel betaald heb. Gedverderrie!! Verder zou ik ook bij God niet weten wat ik nog meer kan kopen, alles wat ik mooi vind is veel te groot om mee te nemen in het vliegtuig!

Maar goed, eenmaal in het hotel konden we nog niet op de kamer, het was pas half tien (!), dus hebben we onze rugzakken achter gelaten en zijn we gelijk op pad gegaan. Eerst de Hassan toren vlakbij het hotel. Dit is een nooit afgebouwde Moskee (de betreffende koning overleed intussen, vandaar), vanwaar je ook een prachtig uitzicht over zee, Rabat en antieke voorstad Sale hebt. Ook was er het graf van Hassan II, Mohammed V en nog een broer van de huidige koning. Dat graf/mausoleum was ook erg mooi om te zien. Ook leuk waren de traditioneel geklede bewakers die bij de ingang en bij het mausoleum stonden. Ik durfde ze eerst niet te fotograferen, maar zag dat ze later zelfs doodleuk poseerden voor andere (Marokkaanse) toeristen en met hen op de foto gingen, overigens ook weer zonder fooi te vragen. Het is hier duidelijk geen Egypte!

Daarna zijn we naar de oude kasbah, de burcht, gegaan. Rabat betekent trouwens ook burcht, en het is heel mooi te zien hoe de stad door de burcht van de zee gescheiden wordt. De kasbah was van binnenuit ook heel mooi: hier niet in de typisch Marokkaanse rode leemkleur, maar helemaal wit en blauw geschilderd. Het had wel wat Grieks! We zijn ook nog een gevangenistoren in geweest, waar we een rondleiding kregen van een Marokkaan die niet al te duidelijk Frans, en geen Engels sprak. Maar het uitzicht was geweldig!

Daarna zijn we naar de Chellah geweest, de resten van een Romeins-Arabische nederzetting. Dit was ook heel leuk, vooral ook door de vele ooievaars in de buurt die rondom en zelfs bovenop de oudheden hun nesten gebouwd hebben! Geweldig gezicht!

Daarna zijn we richting het Archeologisch museum gewandeld en liepen we langs het koninklijk paleis van Rabat. Met koninklijke paleizen hadden we in Casablanca  al een leuke ervaring opgedaan dus we wilden hier eerst geen poging wagen. Maar toch, we zagen toch echt mensen en auto's door de poort gaan, en dat leken gewone mensen. Toch maar even vragen, en waarempel, je kon wel dichter bij het paleis komen! We moesten langs een politiepost onze paspoorten laten zien aan twee agenten die het allemaal wel grappig vonden, waarna we in een soort beveiligd gebied rondom het paleis kwamen. Het paleis was een leuk optrekje! Hoewel ik de verboden poort in Casablanca toch misschien wel nog mooier vond...

Daarna zijn we nog naar het Archeologisch museum geweest, mooi maar niet groot. Daarna in de supermarkt (een echte, de eerste die we hier in Marokko zagen!) bier gehaald en op de hotelkamer een biertje gedronken en ons klaar gemaakt voor het nachtleven van Rabat! Viel dat even tegen.... Waar we in Casablanca over de terrasjes en restaurantjes struikelden, was hier gewoon helemaal niets, weinig mensen op straat, de huizen waren zelfs allemaal donker...! Waar is iedereen? We hebben nog even gezocht en zijn toen maar ergens gaan zitten, vooral ook omdat we bang waren dat de mensen die daar zaten straks ook nog weg waren. Het hoogtepunt van de avond was toen Jeroen een hap uit zijn tajine nam en prompt de tajine in tweeën brak. We kregen de slappe lach en gelukkig kon de ober er ook om lachen. Na het eten hebben we maar niet meer de moeite genomen om nog een leuk café te zoeken en zijn we eens lekker een beetje op tijd gaan slapen.

Zaterdag zijn we naar Sale geweest, oude voorstad van Rabat. Daar was ook een Medersa, een koranschool, te zien, ook echt heel mooi. Verder waren er ook nog twee heilige plekken, maar naar we begrepen konden we daar pas 's middags na gebedstijd in. We hebben dat toen maar laten zitten en we zijn terug naar Rabat gegaan. Daar nog even over de souk gelopen en straks nog even kijken waar we wat gaan eten vanavond!

• 23 Juli 2011 - 19:27

Leonard En Maaike:

Hey!!! Jullie verhalen zijn echt super om te lezen! Moet toch ook op ons lijstje van bestemmingen!
    Geniet ervan, ben benieuwd wat jullie verder meemaken!
    X leonard en maaike

• 23 Juli 2011 - 20:58

Hans En Ank:

Hebben jullie nog niet genoeg van al die musea en al die ouwe rotzooi? Ik zou na een paar dagen er genoeg van hebben. Rust ook nog wat uit voor jullie naar huis gaan, daar is vakantie ook voor! Maar ik vind het fijn dat jullie het zo naar jullie zin hebben.
    En wat is nou weer tajine.

lefs ank hans en flip